22 Eylül 2018 Cumartesi

Web sitelerinde Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır?


Hepinize merhaba. Resim optimizasyonu, web sitelerinin tıklanma sayısının artmasında ve hızlı bir şekilde yüklenmesinde önemli bir yere sahiptir. Önce dilerseniz bu işlemin bize ne faydası olduğu konusunda biraz konuşalım.. Hepinizin bildiği gibi Google veya diğer arama motorları .jpg, .png, .jpeg gibi resim uzantısı olan dosyaların ne olduğunu anla(ya)mıyor. Optimizasyon işlemlerinin bir kısmında bunları Google’a tanıtmak zorundayız. Diğer kısmında ise web sitemizin hızını düşürmesinin önüne geçip, bilakis web sitemizin hızının artmasında katkıda bulunmuş olacağız. Bununla birlikte sunucuda kullanılan trafiğe de etkisinin nasıl olacağına bakacağız.
Herşeyden önce olaya empati kurup Google gözünden bakalım. Google’ın site içerisinde yayınlanan bir resmi görüntülerken aslında gördüğü şey aşağıdaki gibi bir koddur.
<img src=”http://www.siteadi.com/resim.png”/>
Google bu koda aslında bir anlam yükleyemez. Sadece verilen linkteki resmi web tarayıcı ekranda karşımıza çıkarır.  Tam bu noktada ekstra bir bilgi verelim. SEO analizlerinde çıkan alt etiketi olmayan resimler hatası da bu koddaki eksiklikten geliyor. Eğer kodu Google’a tanıtmak istiyorsak aşağıdaki gibi alt etiketi ile birlikte kullanmamız gerekir.
<img src=”http://www.siteadi.com/resim.png” alt=”Resim Adı” />
Peki alt etiketi ile birlikte kullanmamızın bize ne faydası olacak derseniz, böylece Google resmin neyi ifade ettiğini bularak sizin resminizin Google Görsellerde de görünmenizi sağlar. Yine ekstra bir bilgi vermiş olalım. Resim linklerinizi alt etiketi ile birlikte kullanırsanız, SEO kriterlerinden birini de böylece gerçekleştirmiş olursunuz.
İkinci optimizasyon yöntemi de resimlerin boyutlarının düzenlenmesi konusudur. Resim boyutlarının yüksek olmasından dolayı sitenin yüklenme süresinin uzaması ve ziyaretçinin siteye girmekten vazgeçmesi gibi istenmeyen sorunlar yaşayacak ve bu size prestij kaybı yaşatacaktır.. Peki resimleri nasıl kalitesini bozmadan nasıl optimize edebiliriz? Bunun bir kaç yöntemi var. Bu yöntemlerden birisi online diğeri ise photoshop ile. Resim uzantısı png veya jpg ise Google’da Png Compressor ya da Jpg compressor aramasını yaparak karşınıza çıkan online sitelerde kaliteyi bozmadan resmin boyutlarını ciddi anlamda küçültebilirsiniz. Photoshop kullanarak ise Save for Web seçeneği ile bunu istediğiniz kalitede kaydederek yayınlayabilirisiniz. Böylece trafikle alakalı sıkıntınızı gerçekten ciddi anlamda azaltacağınız gibi, böylelikle site hızınız da yükselecektir.
Basit uygulamalar gibi görünse de resim optimizasyonu önemli hız ve SEO kriterleri arasında yer almaktadır. Hepinize kolay gelsin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder